Witte de With Contemporary Art
Yoeri Meessen
M
Yoeri Meessen

Yoeri Meessen (NL) is Witte de With’s Associate Director Education & Public Affairs. In 2013 is hij begonnen bij Witte de With als Curator Educatie & Theorie. Oorspronkelijk is hij opgeleid als docent beeldende kunst en vormgeving, hij behaalde een Master in Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij zich specialiseerde in kunst en sociologie.

Hij initieerde Studium Witte de With, een platform voor kunst en theorie samen met partners uit het hoger onderwijs en Across the Board, een talentontwikkelingsprogramma voor cultureel leiderschap. In 2013 zette hij 100% Hedendaags op, een gezamenlijk platform voor hedendaagse kunsteducatie in het voortgezet onderwijs met partners TENT Rotterdam en Showroom MAMA.

Voorheen was Yoeri Meessen werkzaam bij Manifesta, de reizende Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst waar hij verantwoordelijk was voor de conceptualisatie van de educatie afdeling van de Biënnale. Hij was Hoofd Educatie voor Manifesta 7 (Italië-2008), Manifesta 8 (Spanje-2010) en Manifesta 9 (België-2012). Yoeri Meessen ontwikkelde samenwerkingsprojecten met diverse instituten en opleidingen waaronder het Dutch Art Institute, het European Artistic Research Network en de Universiteit van Murcia.

Hij gaf lezingen en workshops bij instituten waar onder De Rijksakademie voor Beeldende Kunst (Amsterdam), Willem de Kooning Academie (Rotterdam), Castello di Rivoli (Rivoli), Rietveld Academie (Amsterdam), Fondazione Galleria Civica (Trento), Thyssen-Bornemisza Art Contemporary –Augarten (Wenen), De Appel (Amsterdam), Universiteit van Cartagena (Cartagena), Museion (Bolzano), Schunk (Heerlen) in 2015 trad hij op als co-referent bij de jaarlijkse Rotterdam Lezing van de Erasmus Universiteit.

Yoeri is lid van het Artistiek Team van Public Works (Utrecht) en voorzitter van The New School Collective. Hij is lid van de adviesraad van het Piet Zwart Instituut en van de Erasmus School of History Communication and Culture (Rotterdam). Hij is adviseur cultuur voor de Gemeente Utrecht.