First Things First
M
M
First Things First

First Things First is een collectief dat zich bezighoudt met dekolonialiteit. Vanuit een achtergrond in de acties en discussies rondom het dekoloniseren van het hoger onderwijs, kijkt het collectief naar de kolonialiteit van kennis en macht in verschillende sociale domeinen van de hedendaagse Nederlandse samenleving en daarbuiten. First Things First bestaat uit Katayoun Arian (onderzoeker, onafhankelijk curator, schrijver), Louise Autar (activist en organisator), Max de Ploeg (activist, politiek en cultureel programmamaker).

Katayoun Arian is een onderzoeker, curator en schrijver. Ze is gefascineerd door hoe we diversiteit, de realiteit en tegenstellingen van ontheemding, en identiteit en culturele achtergrond begrijpen, of vaak misplaatsen en negeren. In haar werk verbindt zij dit gegeven met onderbelichte geschiedenissen, alternatieve manieren van zijn en de (de)kolonialiteit van kennis en macht. Haar achtergrond in kunstgeschiedenis en sociale wetenschappen/ antropologie komt tot uiting in projecten die uiteenlopen van tentoonstellingen tot discursieve bijeenkomsten, screenings, leesgroepen en interdisciplinaire samenwerkingsverbanden. Haar meest recente curatoriele projecten zijn: I Speak in Tongues (37PK, 2017), Voices Outside the Echo Chamber (Framer Framed, 2016) en The End of This Story (And the beginning of all Others) (Framer Framed, 2015).

Louise Autar zet zich als organisator en activist in voor het vergroten van de diversiteit aan de Universiteit Utrecht. In dit kader is zij eveneens betrokken bij de voorbereidingen voor het nationale studentencongres over diversiteit op Nederlandse universiteiten. Haar interessegebieden zijn dekolonialiteit, ontheemding en materiële religie, in het bijzonder in de Caraïbische en Nederlandse context. Momenteel werkt zij aan haar masterscriptie Gender & Ethnicity. Daarnaast is zij betrokken bij de voorbereidingen van de Maand van de Indiase geschiedenis bij het Sarnámihuis in Den Haag.

Max de Ploeg is een activist, organisator en programmamaker. Hij ontwikkelde en coördineerde de Decolonial School die in Amsterdam plaatsvond in 2016. Hij is sinds de Maagdenhuis-bezetting van de Universiteit van Amsterdam, begin 2015, actief als één van de grondleggers van de diversiteitscommissie voor de Universiteit van Amsterdam, waarna hij tijdens de onderzoeksfase van de commissie betrokken bleef als assistent en coördinator. Hij was eerder al organisator van diverse evenementen en initiatieven, waaronder panels, radioshows, symposia, lezingen en workshops. Momenteel is hij werkzaam als cultureel & maatschappelijk programmeur bij Studio / K in Amsterdam, een non-profit cultureel centrum.