Hans van Dijk: A Life with Art in China is gewijd aan het leven en werk van Hans van Dijk (Nederland, 1946) en zijn belangrijke rol in Chinese hedendaagse kunst. Van Dijk – of Dai Hanzhi, zoals zijn Chinese vrienden hem noemden – was zowel getuige als baanbreker in de ontwikkeling van hedendaagse kunst in China. Van 1986 tot zijn dood in 2002 was hij in China actief als curator, kunsthistoricus en galeriehouder.

Deze rijkelijk geïllustreerde publicatie geeft een overzicht van de recente geschiedenis van de hedendaagse kunst in China doorheen de lens van het opmerkelijke leven van Van Dijk. Het boek bevat nooit voorheen uitgegeven correspondenties tussen hem en kunstenaars als Ding Yi en Huang Yong Ping, meer dan twintig interviews met kunstenaars die goed bevriend waren met Van Dijk zoals Geng Jianyi, Wang Xingwei en Zhang Peili, historische foto’s, alsook een academisch essay over de geschiedenis van Chinese moderne en hedendaagse kunst door Van Dijk.

Auteur en onderzoeker Marianne Brouwer is kunsthistoricus, criticus en curator. Als voormalig hoofd van de beeldencollectie van het Kröller-Müller Museum maakte zij veel baanbrekende tentoonstellingen. Samen met Chris Driessen cureerde Brouwer Another Long March: Chinese Conceptual and Installation Art in the Nineties (Breda, 1997). Voor de oeuvrecatalogus Dan Graham, Works 1965 – 2000 ontving zij in 2003 de AICA oorkonde. Brouwer reist sinds de jaren tachtig naar China en heeft zowel in China als daarbuiten met Chinese kunstenaars gewerkt.