Twelve Movements van William Engelen werd gemaakt in het kader van de tentoonstelling Fetishimage. Gedurende de tentoonstellingsperiode maakte Engelen een reeks van twaalf hypothetische architectonische voorstellingen, bewegend door de expositieruimte. Elke vier dagen werd een nieuwe tekening aangebracht, steeds op een andere plaats; het oude fragment verdween. Een bewerking van het project is te zien als web project.

William Engelen (Weert, 1964) interesseert zich voor de abstracte notatiesystemen die gebruikt worden om muziek, dans en architectuur, te visualiseren. Daarbij gaat het om de representatie van tijd, beweging en ruimte. Engelen ontwikkelt persoonlijke tekensystemen, en laat verschillende systemen elkaar beïnvloeden, bijvoorbeeld door de intervallen in een muziekstuk te vertalen naar een ruimtelijke structuur.

Voor de tentoonstelling maakt Engelen een reeks van twaalf hypothetische architectonische voorstellingen, die zich gedurende de tentoonstellingsperiode daadwerkelijk in de tijd ont-wikkelen en door de expositieruimte bewegen. Elke vier dagen wordt een nieuwe tekening aangebracht op een andere plaats in de tentoonstelling; het oude fragment verdwijnt. Daarnaast fungeren twee permanente tekeningen als referentiepunt.

De sequentie van Twelve Movements benadrukt dat iedere tekening een momentopname is in een voortdurend proces van deconstructie en transformatie, een proces waarvan ook de toeschouwer deel is die door middel van zijn verbeelding de tweedimensionale tekening opnieuw moet vertalen naar ritme, beweging en ruimte.

De Internet versie van Twelve Movements is gerelateerd aan de tentoonstelling, en documenteert de twaalf bewegingen in cumulatieve bewegingen. Om de vier dagen wordt een nieuw fragment toegevoegd aan de site. De oude fragmenten blijven op het net. De opeenvolgende bewegingen door de tentoonstellingsruimte kunnen worden gevolgd door op de nummers 1 t/m 12 op de plattegrond te klikken.

Movements

1: 6 september – 10 september
2: 11 september – 16 september
3: 17 september – 20 september
4: 21 september – 24 september
5: 25 september – 28 september
6: 29 september – 2 oktober
7: 3 oktober – 6 oktober
8: 7 oktober – 10 oktober
9: 11 oktober – 14 oktober
10: 15 oktober – 18 oktober
11: 19 oktober – 22 oktober
12: 23 oktober – 26 oktober