Een ontmoeting

Nederland en Indonesië zijn vanwege hun geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vele Nederlanders en Indonesiërs hebben nog persoonlijke herinneringen aan of directe banden met de koloniale samenleving die Nederland aan Indonesië opdrong. Karel Doing en Lulu Ratna ontmoetten elkaar in Jakarta tijdens een onderzoeksperiode van Doing voor zijn film Een ontdekkingreis naar Tarakan. Lulu Ratna, die zich met haar organisatie Boemboe inzet voor de onafhankelijke film in Indonesië, introduceerde Doing bij de relatief nieuwe onafhankelijke groep filmmakers en videokunstenaars die in Indonesië werkzaam zijn.

Een periode van intensieve samenwerking en uitwisseling van materiaal en ideeën tussen Lulu Ratna en Karel Doing volgde. In 2003 organiseerden zij onder de noemer “Indonesia Calling!” in Amsterdam en Rotterdam een filmfestival met films en video?s van onafhankelijke Indonesische makers.

Verbanden (Connections)

Voor Witte de With werkten Karel Doing en Lulu Ratna aan een gezamenlijke video-installatie, getiteld Connections. Door middel van videofragmenten en e-mail hielden zij elkaar de afgelopen maanden op de hoogte van hun dagelijkse bezigheden en werkzaamheden. Zij vonden elkaar in hun interesse voor het bewegen en het reizen met het openbaar vervoer en de toevallige ontmoetingen die daar plaatsvinden. In het Filmmuseum vond Karel Doing oude filmbeelden van de Nederlands Indische Spoorwegen in Indonesië die hij eveneens in de installatie verwerkte. De video-installatie Connections handelt over de zichtbare en verborgen relaties tussen beide landen, de persoonlijke en meer universele raakvlakken en verschillen. Pierre Bastien maakte de bijbehorende geluidsinstallatie.

Videoarchief

Naast de installatie Connections, is er in Witte de With een videobibliotheek te raadplegen met werken van veelal Indonesische makers. Al vanaf zijn eerste ontmoetingen met Indonesische onafhankelijke film- en videomakers was Doing onder de indruk van de hoge kwaliteit van het werk dat vaak met minimale middelen tot stand kwam. Ondanks de immense sociale en economische problemen waarmee het land worstelt, proberen de makers met hun werk een eigen ruimte te creëren en een netwerk op te bouwen. Kunstenaarsinitiatieven als Ruangrupa en meer activistische collectieven als Off Stream werken naast elkaar. Lulu Ratna maakte voor het videoarchief een selectie: een eerste schets om de werkwijzen van de Indonesische film- en videomakers in kaart te brengen.

Met werk van: Ariani Darmawan, Dimas Jayasrana, Forum Lenteng, Lulu Ratna, Wisnumurti, Tintin Wulia, Yufik, Andibachtiar Yusuf, Oliver Zwink.