Een tweedelige conferentie ontwikkeld samen, en in reactie op de huidige tentoonstelling met het werk van de kunstenaar Eric Baudelaire bij Witte de With.

De Vorm van de Stad Als Politiek Resultaat

Tijd: 14:00 - 16:00 uur
Deelnemers: Eric Baudelaire, Paul Guillibert, Tara Lewis en Malique Mohamud
Moderator: Xavier Wrona

De wederopbouw was een keerpunt in de geschiedenis van zowel Parijs als Rotterdam. Deze en talloze andere steden stonden na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog voor de enorme uitdaging om uit de brokstukken een geslaagde nieuwe stad op te bouwen. Voor iedere stad voltrok deze transformatie zich op een volstrekt eigen manier. Parijs heeft zijn historische hart behouden en is aan de randen uitgebreid. Het oude stadscentrum van Rotterdam lag compleet in puin, dus deze stad moest van binnenuit radicaal opnieuw worden opgebouwd. In beide gevallen was direct na de oorlog echter sprake van een acuut woningtekort, wat noopte tot een ambiteus, pro-actief en optimistisch plan op basis van het complete scala van de toenmalige mogelijkheden: nieuwe steden, nieuwe vormen, ruimtelijkheid en aandacht voor de aanwezigheid van lucht, licht en natuur. Vandaag de dag hebben beide steden te maken met geweld, segregatie, terrorisme en een explosief politiek discours over bepaalde bevolkingsgroepen. Dit probleem reikt verder dan enkele probleemwijken, de onrust wordt ook gevoeld onder de middenklasse in de voorsteden. Juist ook in deze omgeving komt radicalisering voor. Wat is er gebeurd? Wat hebben we gebouwd? Wat zijn dit voor gebieden, wat brengen ze teweeg en waar maken ze deel van uit? Zijn deze gebouwde utopia’s onderdeel van het probleem of niet? En zo ja, op basis waarvan? Dit waren indertijd vernieuwende stadsvormen, maar welke elementen daarvan hebben een uitwerking die zo tegenovergesteld is aan de intenties van hun ontwerpers? Wat is anno nu de rol van de bebouwde omgeving?

In deze tijden van grote instabiliteit en veranderingen neemt het geweld toe, en navenant het onbegrip daarover. Deze conferentie poogt de na-oorlogse leefomgeving, eens met zoveel voortvarendheid gerealiseerd, te herevalueren door een platform te bieden aan diverse stemmen. Voor veel van hen is dit niet alleen een eerste kennismaking met de genodigde gesprekspartners, maar ook met een onderwerp dat niet tot hun primaire kennisgebied behoort.

Eric Baudelaire onderzoekt structurele en subjectieve vormen van geweld in relatie tot de bebouwde omgeving en stadsplanning.

Assemblies

Tijd: 16:30 - 18:30 uur
Deelnemers: Grégory Castéra en Milad Doueihi

Assemblies is het eerste event georganiseerd door Council (Grégory Castéra in samenwerking met Francesca Bertolotti-Bailey en Sandra Terdjman) in het kader van Witte de Withs Curatorial Fellowship 2017. De conferentie vindt plaats in het kader van Assembly, een langdurig onderzoek van Council naar de manier waarop mensen samenkomen om hun denken en handelen vorm te geven. Het onderzoek verzamelt casussen (historisch of hedendaags, fictief of echt) van waaruit samenkomst kan worden benaderd als een praktijk die kritisch denken, politieke denkbeelden en de productie van objectiviteit, alsmede de creatie van vormen van gesproken woord, architectuur en choreografie stimuleert. Middels het onderzoeken, vergelijken en formaliseren van verschillende ervaringen, protocollen en de ethiek van samenkomst, creëert Assembly ruimte tot nadenken en tot experimenteren met samenkomst op de kruising van wetenschap, kunst en politiek.

In samenspraak met Eric Baudelaire wordt tijdens het evenement gereageert op een verklaring van de kunstenaar over zijn werk Also Known as Jihadi (101 min., 2016), namelijk het proberen (niet) te begrijpen. Of, in de woorden van filosoof Pierre Zaoui, om een film te maken die “probeert te begrijpen en tegelijkertijd probeert niet te begrijpen". Door het implementeren van'landscape theory' (landschapstheorie) probeert de film de route van een jonge man, inwoner van Val-de-Marne in Frankrijk en in 2012 naar Syrië vertrokken, te traceren. Het onderwerp van de film is uiteindelijk toegetreden tot de Islamitische Staat en zit momenteel voor negen jaar in de gevangenis.

Uitgaande van het gebruik van een maritieme metafoor om het internet te beschrijven, onderzoekt Milad Doueihi hoe het vormen van ruimtelijke, religieuze en juridische organisaties in de digitale ruimte verandert, en wat de gevolgen daarvan zijn voor het individu en de gemeenschap. Milad Doueihi’s presentatie zal worden ingeleid door Grégory Castéra.

Assembly is samengesteld door Council (Grégory Castéra in samenwerking met Francesca Bertolotti-Bailey en Sandra Terdjman). Council is een instelling die onderzoekt, produceert, en die kunstenaars en projecten ondersteunt die zich richten op het vernieuwen van de vertegenwoordiging van maatschappelijke vraagstukken.

Dit evenement is onderdeel van het publieksprogramma bij de tentoonstelling The Music of Ramón Raquello and his Orchestra van Eric Baudelaire, te zien t/m 7 mei 2017. Eerdere conferentie in deze reeks was: Fukeiron, of de politiek en poëzie van het landschap (28 januari) georganiseerd in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam (IFFR).