Wees welkom tijdens de KEYNOTE van kunstenaar, activiste en educator Maria Thereza Alves, gevolgd door een Q&A gemodereerd door Clara Balaguer, hoofd Social Practices aan de Willem de Kooning Academie.

The Return of a Lake
The Community Museum of Valle de Xico, social practice, and Indigenous hydro-agriculture

In 1978 gaf Maria Tereza Alves een officiële presentatie voor de VN-Mensenrechtencommissie in Genève over mensenrechtenschendingen van de inheemse bevolking van Brazilië. In 1987 was Alves mede-oprichter van de Groene Partij van Sao Paulo. Sindsdien heeft haar activisme een internationaal gerenommeerde artistieke praktijk gevormd waarbij de ruimtes van kunst en sociale actie onafscheidelijk zijn. Een van deze projecten is ‘The Return of a Lake’ waarin Alves werkt met de inheemse bevolking van de Xico-vallei in Chalco, in de buurt van Mexico-stad, waarbij ze de revalidatie van een meer ondersteund. Wat hier terugkeert, is niet alleen een meer, maar de mogelijkheid van een manier van leven.

Het werk van Alves is te zien geweest in de Biënnale van Sydney 2020, dOCUMENTA (13) en Manifesta 12, naast vele andere biënnales en musea. Na de lezing wordt Alves vergezeld voor een Q&A met Clara Balaguer, hoofd van Social Practices aan de Willem de Kooning Academie en oprichter van The Office of Culture and Design in Manila. De lezing wordt gevolgd door een receptie in MELLY.

In jnauari 2020 lanceerde Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst haar KEYNOTE-serie, een nieuw maandelijks platform in Rotterdam om samen te komen door middel van gesprek. Elke KEYNOTE vindt plaats op vrijdagavond in MELLY, gericht op de ideeeën van kunstenaars en ruimte voor vernieuwen en leren binnen onderwerpen als kunst en maatschappij.

—Ondersteund door

De activiteiten in MELLY worden ondersteund door Stichting Droom en Daad.