The wonderful world that almost was was de eerste retrospectieve tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Paul Thek (Brooklyn, 1933-1988). Paul Thek hield zich vanaf het begin van de jaren zestig op baanbrekende wijze bezig met de verbeelding van de menselijke identiteit, gevangen in de labyrinten van spriritualiteit, sexualiteit en technologische vooruitgang. Zijn pijnlijke afbeeldingen van het menselijk lichaam, vol mededogen en compassie, zijn tot op heden bijna ongeëvenaard.

Eind jaren zestig werd Thek zich bewust van het belang om kunstwerken te realiseren in samenwerking met anderen, als “works in progress”. Dit resulteerde in eigenzinnige tijdelijke environments van soms enorme afmetingen. De tekeningen en schilderijen van de jaren zeventig en tachtig tonen dezelfde tomeloze energie en toch ongelooflijke picturale precisie. Thek’s procesmatige manier van werken, waarbij het onvoltooide even belangrijk is als datgene wat af is, en zijn ironische blik op de gevestigde kunstwereld, zijn vandaag meer dan ooit actueel.

The wonderful world that almost was bracht voor de eeste keer verschillende belangrijke werken van Thel samen, waaronder een selectie uit de serie Technological Reliquaries (1964-1967), bronzen uit de serie The Personal Effects of the Pied Piper, (1973-1976), een uitgebreide selectie van vroege en late schilderijen en unieke tekeningen op krantenpapier.

Daarnaast waren reconstructies te zien van het environment The Procession/The Artist’s Co-op (Stedelijk Museum Amsterdam, 1969) en van de installatie Small Paintings (Brooks Jackson Gallery Iolas, New York, 1980). Tevens werden bijzondere documenten getoond, zoals de dagboeken van de kunstenaar, foto’s, films, en video’s.

Bij de tentoonstelling verscheen de monografie Paul Thek – The wonderful world that almost was.

De tentoonstelling reisde naar de Neue Nationalgalerie in Berlijn, de Fundació Antoni Tàpies in Barcelona, de Kunsthalle Zürich en het Museum für Gegenwartskunst in Zürich, en het MAC, galeries contemporaines des Musées de Marseille in Marseille.