Welkomstwoord: Defne Ayas, directeur van Witte de With
Korte lezing: Christa Meindersma, directeur van het Prins Claus Fonds

Met trots begint Witte de With haar programma voor 2013 met Tulkus 1880 to 2018, een indrukwekkend kunstwerk van Paola Pivi dat voortkomt uit een grootschalig, internationaal onderzoek en tot 2018 in continue ontwikkeling is.

Het doel van het project is de totstandkoming van een complete collectie van portretten en basisgegevens van alle tulku’s*­–in het Tibetaans boeddhisme erkende reïncarnaties van eerdere boeddhistische meesters. De verzamelde portretten gaan terug naar het ontstaan van de fotografie en omvatten afbeeldingen van tulku’s van alle scholen van het Tibetaans boeddhisme en de bon-religie, afkomstig uit alle windstreken waar het Tibetaans boeddhisme wordt gepraktiseerd. Tot op heden heeft het onderzoek meer dan 1100 fotoportretten bij elkaar gebracht.

De verzameling laat een groot scala aan foto’s zien, van hoogwaardig geproduceerde kleurenprints tot goedkope gefotokopieerde reproducties. De omvang varieert van zakformaat tot immens grote afdrukken. De getoonde portretten zijn gelijk aan de afbeeldingen die gewoonlijk in kloosters, huishoudens of winkels hangen ter verering. Ook worden ze vaak bewaard door gelovigen, voor wie de afbeeldingen een heilige betekenis hebben.

Pivi’s onderzoek en verzameling, dat is uitgevoerd in samenwerking met honderden tulku’s, particulieren en internationale instellingen, zal op verschillende locaties worden voortgezet en tentoongesteld tot 2018, waarna de uiteindelijke verzameling portretten zal worden geschonken aan de Tibetaanse gemeenschap. Het project staat onder toezicht van de Tibetaanse historicus Tashi Tsering, directeur van het Amnye instituut van het Tibetan Centre for Advanced Studies in Dharamsala, India. Het gehele project en kunstwerk Tulkus 1880 to 2018 is non-profit.

Tulkus 1880 to 2018 toont vereringsobjecten in de context van een kunstinstituut van seculiere aard, dat niet bekendstaat om het presenteren van zogenaamde heilige objecten. Daarnaast is Witte de With een plek die zelf verankerd is in een lange traditie van esthetisch discours waarmee het een ‘visuele neutraliteit’ tracht neer te zetten.

Defne Ayas noemt de tentoonstelling “een gigantische onderneming van onschatbare historische waarde” en voegt daaraan toe: “Witte de With is er enorm trots op om partner te zijn in dit belangrijke project, waarvoor Paola Pivi alles in het werk heeft gesteld en samenwerkt met spirituele leiders, academici, onderzoekers, fotografen en archieven. Het zien van deze tentoonstelling is een bijzondere belevenis.”

  • Een tulku is binnen het Tibetaans boeddhisme een erkende reïncarnatie van een eerdere boeddhistische meester (een vergevorderde leraar of lama, bijvoorbeeld de Dalai Lama of de Karmapa), welke in staat is invloed uit te oefenen op zijn of haar reïncarnatie en bovendien aan de hand van cryptische aanwijzingen vaak kan onthullen waar zijn of haar volgende geboorte zal plaatsvinden. Tulku’s worden vereerd omdat zij mondeling de wijsheden van de Boeddha voortzetten, al vele generaties lang. Vaak worden zij Rinpoche, ofwel ’dierbare’, genoemd.

Met fotobijdragen van:

Daniel Kuma Bärlocher, Sue Byrne, Das Brothers, Alexandra David-Néel, Don Farber, James Giabrone, Marion Griebenow, Thomas L. Kelly, Kinsey Bros, Vijay Kranti, Mr. M. Linden, Heather Lindquist, Marvin Moore, Melina Mulas, Tashi Nangchen, Sarah Orbanic, Tashi Paljor, Tenzing Paljor, Matthew Pistono, Claire Pullinger, Raghu Rai, Matthieu Ricard, Joseph Francis Charles Rock, Tim Roodenrys, Ritu Sarin en Tenzing Sonam, David Sassoon, Sandra Scales, Jurek Schreiner, Albert Shelton, Tseten Tashi, Gursed Tserenpil, Neal Watkins, John Claude White, David Zimmerman en vele anderen.

Tulkus 1880 to 2018 is samengesteld door Davide Trapezi, in opdracht van Witte de With Center for Contemporary Art en Castello di Rivoli Museum of Contemporary Art. Speciale dank gaat uit naar alle sponsoren die dit project mede mogelijk hebben gemaakt: Artissima, Turijn, Galleria Massimo De Carlo, Milaan en Londen, Galerie Perrotin, Hong Kong / Parijs, fotografisch laboratorium Grieger, Düsseldorf en anonieme donateurs.

De ontwikkeling van het project Tulkus 1880 to 2018 wordt gedocumenteerd op de website www.tulkus1880to2018.net.

Publieke programma’s

Witte de With organiseert een tweedelig symposium waarin aan de hand van geestelijke visualisatie, projectie en beeldvorming de vraag wordt gesteld hoe het begrijpen van de wereld als een “idée fixe”–visueel en/of beschrijvend-de ene overtuiging boven de andere stelt.

21 november 2012
New Beginnings
Vertoning van de film The Reincarnation of Khensur Rinpoche van Ritu Sarin en Tenzing Sonam.

2 februari 2013
Lacing Buddhist Threads in Contemporary Art

30 maart 2013
Between Seeing and Believing

—Met dank aan:

Met oprechte dank aan de honderden mensen en instellingen die dit project mogelijk hebben gemaakt, met bijzondere dank aan het Private Office Of His Holiness The Dalai Lama.


—Ondersteund door

Tulkus 1880 to 2018 wordt ondersteund door AMMODO.