Het Periferie Complex staat voor een programma met informele ontmoetingen, lezingen, debatten en workshops in de loop van 2006 en 2007, waarin vernieuwende strategieën binnen de hedendaagse kunstpraktijk worden onderzocht. Uitgangspunt bij Het Periferie Complex is het huidige Nederlandse kunstenveld, waarbij in de eerste sessies, getiteld Rotterdam Ontrafeld, het accent op de locale Rotterdamse situatie ligt.

Rotterdam Ontrafeld is een serie gesprekken met protagonisten uit de Rotterdamse kunstwereld die wordt gehouden van dinsdag 27 juni t/m zaterdag 1 juli 2006. Tijdens de dagelijkse talkshows (aanvang vanaf 18:30 tot 20:00 uur. m.u.v. zaterdag 1 juli) wordt getracht de Rotterdamse kunstwereld te ‘ontrafelen’. In twee korte sessies treft een medewerker van Witte de With een of twee gasten om, samen met het publiek, over en weer ideeën uit te wisselen over de kunstpraktijk en interessante alternatieven te formuleren. De thema's die in deze eerste gesprekken aan de orde komen, vormen de basis voor een tekstboek, verwachte publicatie datum oktober 2006. Een tweede serie van Het Periferie Complex is gepland in februari 2007.

Dinsdag 27-06
Sessie 1 (18:30 – 19:15)
Nicolaus Schafhausen (Witte de With) in gesprek met Gitta Luiten (directeur Mondriaan Stichting) en Wim Pijbes (directeur Kunsthal Rotterdam), gemodereerd door Roemer van Toorn (hoofd geschiedenis en theorie aan het Berlage Instituut). Centraal staan de (on)mogelijkheden van de aanwending van private en publieke middelen en nieuwe financiële strategieën voor de kunstinstelling. (Engelstalig)

Sessie 2 (19:15 – 20:00)
Nicolaus Schafhausen in gesprek met Siebe Thissen (Kunst in de Openbare Ruimte CBK) en Mariette Dölle, de nieuwe programmacoördinator van TENT.
Centrale vragen in dit gesprek zijn: wat is de meest ideale situatie om kunst te presenteren? Welke (politieke en architectonische) infrastructuur hoort daarbij? (Engelstalig)

Woensdag 28-06
Sessie 1 (18:30 – 19:15)
Ariadne Urlus (Witte de With) in gesprek met Rein Wolfs (hoofd presentaties Boijmans van Beuningen) en Shervin Nekuee (socioloog, publicist, voormalig lid RKS en RRKC) over het “nieuwe” publiek van kunstinstellingen. Aanleiding voor het gesprek is de Stimuleringsprijs Culturele Diversiteit van de Mondriaan Stichting.

Sessie 2 (19:15 – 20:00)
Belinda Hak (Witte de With) in gesprek met Dirk Monsma (directeur SKVR) en Fianne Konings (Konings Kunst en educatiemedewerker CBK) over doelen en strategieën van kunsteducatie.

Donderdag 29-06
Sessie 1 (18:30 – 19:15)
Zoe Gray (Witte de With) in gesprek met de mensen achter Fucking Good Art (Rob Hamelijnck en Nienke Terpsma) en Tubelight (Terry van Druten en Raymond Frenken) over kunstkritiek en schrijven over kunst op zijn Rotterdams. (Engelstalig)

Sessie 2 (19:15 – 20:00)
Solange de Boer (Witte de With) in gesprek met Nina Post, uitgever en oprichter van Episode Publishers, en Marcel Witvoet, van NAI Boekverkopers, over het uitgeven en distribueren van kunstboeken.

Vrijdag 30-06
Sessie 1 (18:30 – 19:15)
Renske Janssen (Witte de With) in gesprek met Ina Klaassen, hoofd beleid en onderzoek Dienst Kunst en Cultuur en Jan Zoet (directeur Rotterdamse Schouwburg) over het Rotterdamse kunstbeleid. Wat gaat er veranderen op het gebied van het kunstbeleid?

Sessie 2 (19:15 – 20:00)
Renske Janssen in gesprek met kunstenaar Erik van Lieshout en Johanna de Schipper, studente van De Ateliers, over het produceren van kunst en het verschil tussen gevestigd en beginnend.

Zaterdag 01-07
Sessie 1 (14:00 – 14:45)
Florian Waldvogel (Witte de With en Manifesta 6) in gesprek met Anke Bangma (Piet Zwart Instituut) en Ine Poppe (Willem de Kooning Academie) over kunstonderwijs en de manier waarop de nieuwe generatie kunstenaars wordt opgeleid. (Engelstalig)

Sessie 2 (14:45 – 15:30)
Sophie von Olfers (Witte de With) in gesprek met Susanne Kriemann (Wilde Weten), Peter Taylor (Helbaard/Little Memo), Peter Fengler (De Player) en Hajo Doorn (Worm) over de alternatieve kunstscene in Rotterdam. Hoe verhoudt deze zich ten opzichte van de gevestigde instellingen en hoe denken zij over vernieuwing?
Feestelijke afsluiting / borrel.

—Ondersteund door

Dienst Kunst en Cultuur Rotterdam, Erasmusstichting Rotterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds Rotterdam, Stichting Volkskracht Rotterdam.