The Social Contract verkent wat we kunnen ontdekken over een ervaring of een kunstwerk door er niet over te spreken. Het werk creëert de mogelijkheid voor toeschouwers om zich te bevrijden van de druk om alles wat ze meemaken of zien te bespreken. De afwezigheid die gecreëerd wordt door de overeenkomst stimuleert de vraag naar hoe we samen kunnen zijn zonder te spreken. The Social Contract gelooft dat deelnemers van bezoekers zich bewust kunnen worden van hun rol in het bestaan van een kunstwerk en de mogelijkheid om als groep de relatie tussen onderwerp en taal te veranderen.

The Social Contract komt pas ten volle tot stand wanneer de toeschouwer er aan deelneemt; het is de ondertekening van het contract door elke bezoeker die het werk creëert, in een combinatie van performance, community art en conceptuele kunst. Het doel is het bevragen van de creatie en consumptie van hedendaagse kunst en de rol die de toeschouwer hierin speelt.

Voor The Social Contract nodigden Witte de With en Spring vijf schrijvers uit om te reageren op dit project waarbij het publiek uitgenodigd wordt een Participatie- en Vertrouwensovereenkomst te ondertekenen alvorens de tentoonstellingsruimte van Spring in Hong Kong te betreden. Op die manier wordt de toeschouwer deel van een tijdelijke gemeenschap van stille deelnemers die allen akkoord gaan met de geheimhouding van wat er precies in de tentoonstelling te zien is. Met bijdragen van Betti-Sue Hertz (Directeur van de ‘visual arts’ afdeling van het Yerba Buena Center for the Arts, San Francisco), Mia Jankowicz (schrijver en curator, Cairo en Londen), Ruba Katrib (Curator SculptureCenter, New York), Alana Kushnir (curator, Londen), en Venus Lau (curator en schrijver, Hong Kong). Download en lees de teksten onderaan deze pagina.

De titel van het kunstwerk maakt fundamentele vragen los over de maatschappij, vragen die sinds lang worden gesteld en bediscussieerd door filosofen. De waarde van dit project ligt in zijn capaciteit in het stimuleren van kritisch nadenken over zaken die relevant zijn voor onze maatschappij: integriteit, transparantie, verantwoordelijkheid en de gevolgen van het breken met ingeburgerde gewoontes – noties die vooral relevant zijn in het licht van de sociaal-politieke schandalen van de laatste tijd. A Constructed World zegt hierover: “Het is aan een ieder van het publiek om te oordelen over zijn of haar eerlijkheid en authenticiteit met betrekking tot dit evenement en tentoonstelling. Het echte werk zal voortduren, ook in besluiteloosheid, en wordt uitgevoerd door diegenen die zijn komen kijken.”

A Constructed World zal het werk opbouwen tijdens hun drie weken durende residentie bij Spring Workshop in Hong Kong. De tentoonstelling opent op 1 november 2013 en loopt tot 15 december 2013.

—Downloads