ArtVIPs is een kleinschalig en gevarieerd vrijetijdsprogramma voor jongeren van 14 t/m 18 jaar om actief de praktijk van de hedendaagse beeldende kunst te verkennen. Verscheidene werkvormen, perspectieven en expedities dagen de deelnemers uit om op een bijzondere manier kunst en kunstwereld te beleven. Gedurende ArtVIPs komen er als vanzelf vragen opk en worden onderzocht: waarom en hoe ontstaat kunst; wie zijn er bij betrokken; wat doet een kunstinstelling; hoe maak je een tentoonstelling; wie bepaalt wat kunst is; hoe werkt een kunstenaar? Het doel is om gezamenlijk antwoorden op deze vragen te vinden (of op nog meer vragen te komen) en een eigen visie te vormen.

ArtVIPs start 3 maart 2007 met het bezichtingen van de lopende tentoonstellingen en met ontmoetingen achter de schermen in Witte de With. Vervolgens gaan de deelnemers wekelijks naar kunstinstellingen, studio's of werkplaatsen ? samen met twee begeleiders en een steeds wisselende gast zoals een kunstenaar, curator of andere kunstproducent. Tijdens deze expedities kijken de ArtVIPs kunst, nemen ze deel aan workshops en werken ze samen met betrokkenen uit het kunstenveld.

ArtVIPs wordt door de deelnemers zelf vastgelegd in tekst en beeld. Deze producties worden getoond via een weblog of profielensite, gekoppeld aan de website van Witte de With. De deelnemer krijgt zo de mogelijkheid om zijn visie vorm te geven, over te brengen en te delen met anderen. Het volledige resultaat en werkproces van ArtVIPs wordt aan het eind van het traject met een officiële “finnisage” op 25 mei 2007 gepresenteerd in Witte de With.

Het vervolg: het lange termijn effect van ArtVIPs
Witte de With wil haar expertise inzetten om beleving van en kennis over hedendaagse beeldende kunst bij jongeren te stimuleren. Daartoe worden de komende paar jaar een aantal innovatieve projecten ontwikkeld, die in elkaars verlengde liggen en waarvan ArtVIPs de eerste is. De input van de deelnemers wordt gebruikt bij de ontwikkeling van een (serie) publicatie(s) over hedendaagse kunst voor jongeren. WdW Educatie weet uit kennis en ervaring dat het zinvol en inspirerend is om met peers (leeftijdsgenoten) van de beoogde doelgroep aan projecten en evenementen te werken. De gewenste serie publicaties wordt dan ook ontwikkeld en geproduceerd volgens het peer education-principe. Om de peers een volwaardige en zinnige rol te kunnen geven in het proces en eindresultaat, worden zij eerst “ingewijd” in de hedendaagse kunstpraktijk zodat zij voldoende bagage hebben. Om die bagage te verstrekken is ArtVIPs ontwikkeld. Het traject is een “omtrekkende analyserende beweging” die niet gemaakt wordt ten behoeve van een select groepje jongeren, maar bedoeld is om uiteindelijk een grote groep jongeren te bedienen, met de ArtVIPs als referentiekader. Na het traject worden de ArtVIPs uitgenodigd om mee te werken aan de productie van de publicaties. Daarnaast wil Witte de With door ArtVIPs meer inzicht verwerven in kijkgedrag, ervaringswereld, denkkaders en wensen van deze nieuwe generatie met betrekking tot beeldende kunst.

Kijk ook op http://picasaweb.google.com/artvips. Elke week worden nieuwe foto’s geupload, gemaakt door de ArtVIPS. Nieuwe interviews en teksten verschijnen regelmatig op http://artvips.hyves.nl.

—Met dank aan:

Pieter Kers (Amsterdam); Bianca Boer (Rotterdam); Anke Bangma, Mirjana Boba Stojadinovic, Terje Overas (Piet Zwart Instituut, Rotterdam); Marleen van Wijngaarden, David Maroto, Barbara Witteveen (Duende Studio’s, Rotterdam); Jet van Overeem (Gemeentemuseum Den Haag); Muhka (Antwerpen); Siebe Thissen (CBK, Rotterdam); Urban Arts (Rotterdam); Anouk Laverge (Montevideo, Amsterdam); Jesper Just (Kopenhagen); Ilsa Colsell (Londen); William Hunt (Londen); Tris Vonna-Michell (Londen, Frankfurt am Main).


—Ondersteund door

Dienst Kunst en Cultuur, Rotterdam & VSBfonds.