SHORT BIG DRAMA – Angela Bulloch


date datum 21 januari 2012 -
9 april 2012


location locatie Witte de With

Participants

Partners

Niets is wat het lijkt in Angela Bullochs werk. Haar solotentoonstelling SHORT BIG DRAMA in Witte de With, Center for Contemporary Art speelt met de bedrieglijke eenvoud van haar werk en benadrukt Bullochs theatraliteit. Met de nadruk op drie soorten kunstwerken – monumentale muurschilderingen, kleurrijke pixel-installaties en interactieve tekenmachines – toont SHORT BIG DRAMA een combinatie van bestaande en speciaal in opdracht gemaakte werken.

In de tentoonstelling is een hoofdrol weggelegd voor tegenstrijdigheid, die de wezenlijke schoonheid van Bullochs complexe creaties onthult. Stoeiend met de conventies van drama – episch of alledaags, groot of kort – neemt het project de vorm aan van een toneelstuk om een serie opdrachten of nieuwe werken van de kunstenaar te structureren. Voor Witte de With interpreteert en manipuleert Bulloch eerdere – mogelijk onverenigbare – installaties tot een schijnbaar harmonieus geheel.

Bullochs interdisciplinaire aanpak maakt gebruik van verwijzingen naar diverse bronnen, uit bijvoorbeeld de geschiedenis, film en de muziek. In haar muurschilderingen deconstrueert zij specifieke referenties aan artistieke, politieke of sociale groepen en voegt ze grafisch samen. Door dit proces van détournement plaatst de kunstenaar vraagtekens bij zowel de informatieve rol van het kunstwerk, als bij de mogelijkheid verhalen te vertellen. Bullochs tekenmachines zijn interactieve kunstwerken, in gang gezet of gewijzigd door bezoekers. Op deze manier onderzoeken de machines de dialectiek tussen technologie en arbeid en maken zij ons bewust van onze plek, en die van anderen, in de tentoonstellingsruimte. Met haar Pixel-werken ‘programmeert’ Bulloch onze beleving van kunst door allerlei verwijzingen te coderen in de technische programmering van haar modulaire licht- en geluidsinstallaties. Hoewel het ingewikkelde functioneren van de installaties onzichtbaar is, wordt een vooraf gedefinieerde beleving van het werk aan de toeschouwer opgedrongen, om zo de subjectieve inbreng van de toeschouwer te betwisten.

Een rode draad in Bullochs werk is  de manipulatie van codes en een gevoel van controle. Of het nu gaat om muzikale of tekstuele codes, de kunstenaar bespeelt en orkestreert onze perceptie en beleving van kunst. Volgens haar kan deze beleving in het onderbewuste van de kijker worden geprogrammeerd en brengt haar werk zo ongrijpbare processen ten tonele.

Curatoren: Amira Gad & Nicolaus Schafhausen.

Download de zaaltekst.

EVENEMENTEN

Angela Bulloch, Fundamental Discord: 16 (2005)

  • Opening             vrijdag 20 januari 2012, 18 – 21 uur

  • Rondleidingen door de tentoonstelling tussen 18 – 19 uur (Engels- en Nederlandstalig)

  • Vanaf 19 uur toespraken door Defne Ayas (Directeur van Witte de With met ingang van 1 januari 2012); Amira Gad (co-curator van de tentoonstelling); en Nicolaus Schafhausen (directeur Witte de With van 2006 t/m 2011 en co-curator van de tentoonstelling). 

  • Afterparty vanaf 22.30 uur, Nieuw Rotterdams Café (Witte de Withstraat 63).

  • Rondleidingen   Iedere woensdag en zondag om 15 uur.
IFFR                            Tentoonstelling geopend op maandag 30 januari 2011 van 11 tot 18 uur.


Art Rotterdam
       Tentoonstelling geopend op zaterdag 11 februari 2012 tot 22 uur.

Museumnacht        Tentoonstelling geopend op zaterdag 10 maart 2012 tot 02 uur.

Boekpresentatie  dinsdag 3 april om 19.00 uur.

EDUCATIE

Angela Bulloch, Installatiefoto met Short Big Yellow Drawing Machine (2012) en General Wall of Rules (1996)

De nadruk van het educatieve programma bij deze tentoonstelling ligt op Angela Bullochs interdisciplinaire aanpak. Het verkent haar verschillende artistieke strategieën, die verwant zijn aan zowel minimale als conceptuele kunsttradities. De vele verwijzingen die Bulloch in haar werk maakt worden hierbij betrokken, om verbanden te leggen tussen beeldende kunst, literatuur, film en de media. Voor studenten en kunstenaars uit diverse disciplines heeft de afdeling Educatie van Witte de With workshops en masterclasses ontwikkeld waarin het performatieve aspect van Bullochs werk centraal staat. Ook wordt dieper ingegaan op de wetenschap achter de kunst en de relaties tussen kunst, technologie en media.

PUBLICATIE: Source Book 10: Angela Bulloch

Angela Bulloch, Anarchy (2004)

In april 2012 verschijnt bij deze tentoonstelling de publicatie Source Book 10: Angela Bulloch (Witte de With Publishers). Naast visuele documentatie van de tentoonstelling bevat  deze publicatie bijdragen van Nav Haq, John Miller, en Christine Lang & Christoph Dreher. Source Book 10: Angela Bulloch is de tiende en laatste publicatie van Witte de With Publishers in de Source Book-serie, een serie monografieën waarin uitgebreid wordt ingegaan op de praktijk van de kunstenaar.

ISBN 978-94-91435-00-3

 

PARALLEL:

Angela Bulloch, Body Space Motion Things (2011), Foto 2012: Lotte Stekelenburg

Angela Bulloch in Museum Boijmans Van Beuningen, (21 januari – 9 april 2012).

In Museum Boijmans Van Beuningen is ook Bullochs muurschildering Body Space Motion Things (2011) te zien. 

Met een entreekaart voor Witte de With krijgt u €2,50 korting op de toegangsprijs voor Museum Boijmans van Beuningen en vice versa. Loopafstand: 3 min.

Pers
Voor persaanvragen kunt u een e-mail sturen naar: [email protected] of bellen naar + 31 (0) 10 411 01 44.

Ondersteund door:
Goethe-Institut Niederlande, German Ministry of Foreign Affairs (Auswärtiges Amt), en The Canada Council for the Arts.

   

About the participants
Bulloch, Angela

Beeldend kunstenaar Angela Bulloch (1966, Canada) woont in Berlijn waar zij werkt als installatie- en geluidskunstenaar. In 1997 werd Bulloch genomineerd voor de Turner Prize. Bulloch is gastdocent bij De Ateliers in Amsterdam. Recente solotentoonstellingen zijn o.a.: Information, Manifesto, Rules and Other Leaks ..., Berlinische Galerie, Berlijn (2011); Discrete Manifold Whatsoever, Simon Lee Gallery, Londen; Redux, Esther Schipper, Berlijn (beide 2010) en The space that time forgot, Städtische Galerie im Lenbachhaus & Kunstbau, München (beide 2008). Recente groepstentoonstellingen zijn o.a.: Art Parcours, Art Basel 41, Basler Münster, Basel; A Roll Of The Dice,  Cristina Guerra, Lissabon; Drawing Time, Galeries Poirels, Frac Lorraine, Metz; High ideals and crazy dreams, Galerie Vera Munro, Hamburg en Open light in private spaces, Biennale for international Light Art, Unno (alle 2010); Universal Code, The Power Plant, Toronto en Yellow and Green, MMK Frankfurt, Frankfurt (beide 2009).


Click for more info on Bulloch, Angela
About the collaborators
Goethe Institut Er is momenteel geen informatie in het Nederlands beschikbaar.  The Goethe-Institut is the Federal Republic of Germany’s cultural institution operational worldwide.It promotes the study of German abroad and encourage international cultural exchange. Furthermore it fosters knowledge about Germany by providing information on its culture, society and politics. The educational and training products enable mobility in an international learning community.With the network of Goethe-Instituts, Goethe Centres, cultural societies, reading rooms and exam and language learning centres it has played a central role in the cultural and educational policies of Germany for over 60 years. www.goethe.de
Click for more info on Goethe Institut