Across the Board is op zoek naar 20 ambitieuze professionals uit de kunsten, het bedrijfsleven en de politiek. Kunstenaars, kunstprofessionals, architecten en vormgevers, maar ook ondernemers, beleidsmakers en diplomaten worden uitgenodigd zich aan te melden.

Over Across the Board

Across the Board is een langlopend platform voor de ontwikkeling van cultuur via een interdisciplinaire uitwisseling. Geleid door gastdocenten – vooraanstaande professionals uit de kunsten, bedrijfswereld en politiek – zal een geselecteerde groep van veelbelovende professionals samenwerken om de gedeelde waarden tussen hun verschillende werkvelden af te bakenen, te herevalueren en de tegenstrijdige denkwijzen en methodologische fricties te confronteren die voortkomen uit hun uitwisseling. Het programma, met als kern een reeks van masterclasses, zal trachten om een meer veelzijdig en genuanceerd traject te co-formuleren, om actief te worden binnen hun respectievelijke domeinen en binnen het gehele culturele veld. Gericht op het lange termijn doel van interculturele uitwisseling tussen professionele deelnemers beoogt Across the Board het versterken van de relatiefundamenten niet enkel tijdens het programma, maar ook het voorzien van een blijvend platform van uitwisseling tussen zijn toekomstige alumni.

Masterclass Programma

Tijdens dit nieuwe programma zal je samen met de gastsprekers en je mededeelnemers nieuwe culturele landschappen verkennen, in kaart brengen en leren te ontwikkelen. In een serie van masterclasses, workshops en discussies bekijken jullie de rol van cultuur op het raakvlak met politiek en bedrijfsleven, en onderzoeken jullie in welke hoedanigheid de benadering van cultuur vanuit een pluraliteit aan domeinen diens rol zou kunnen versterken en nuanceren in de komende jaren.

Van 23 september tot 2 december 2016 biedt het tweewekelijkse programma zes bijeenkomsten, geleid door een selectie aan invloedrijke gasttutoren. Werkend in verschillende sectoren en bezien vanuit elkaar aanvullende posities, delen zij hun persoonlijke ervaringen in hun respectievelijke beroepsvelden, maar ingebed in bredere cultureel-maatschappelijk perspectief. Met sterke nadruk op actieve groepsparticipatie en -uitwisseling, gaan de deelnemers de professionele uitdaging aan om de parameters, waarden en principes die zo sterk uiteen kunnen lopen tussen de verschillende domeinen te verkennen en te overstijgen.

Tutoren 2016

  • Renilde Steeghs (Ambassadeur Internationale Culturele Samenwerking voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken)
  • Pascal Gielen (Professor kunstsociologie en cultuurpolitiek, Directeur van het Expertisecentrum Arts in Society van de Rijksuniversiteit Groningen)
  • Ron Soonieus (Managing Partner van cultureel adviesbureau Camunico, voormalig managing director ABN AMRO)
  • Gabriel Lester (Beeldend kunstenaar en filmmaker)
  • Wilfried Lentz (Eigenaar en oprichter van galerie Wilfried Lentz Rotterdam)
  • Martijn Sanders (Voorzitter van het bestuur van Holland Festival, voormalig directeur van Het Concertgebouw, Amsterdam)
  • Jeanne Gaakeer (Bijzonder hoogleraar Recht en Literatuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, raadsheer bij het gerechtshof Den Haag, voormalig rechter bij de rechtbank Middelburg)
  • en meer

Praktische informatie

Data: vrijdag 23 september, vrijdag 7 oktober, vrijdag 21 oktober, vrijdag 4 november, vrijdag 18 november, vrijdag 2 december
Tijd: 14.00 - 18.00 uur. Eindtijden kunnen afwijken i.v.m. het programma.
Locatie: Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam
Prijs: 500 euro

Zo meld je je aan

Professionals met drie tot tien jaar werkervaring worden uitgenodigd zich aan te melden. Stuur je motivatiebrief (maximaal 350 woorden) en je CV naar Docus van der Made via [email protected], met als onderwerp “Aanmelding Across the Board 2016”. Maximaal 20 deelnemers, geselecteerd door een selectiecomité, zullen worden toegelaten tot het programma.
Deadline voor aanmeldingen: 20 augustus 2016

Across the Board wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds en het Pauwhof Fonds. Witte de With wordt ondersteund door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en door de stad Rotterdam.